“Don’t wait to buy real estate. Buy real estate and wait.”, Will Rogers
“Nu aștepta pentru a investi în imobiliare. Investește în imobiliare și apoi așteaptă.”, Will Rogers
Pornind de la ideea de a nu aștepta să cumperi imobile ci de a cumpăra imobile și apoi a aștepta, putem să dezvoltăm ideea de investiții în imobiliare.
La fel ca în cazul investițiilor la bursă, în domeniul imobiliarelor se pot întâlni două mari categorii de investitori: investitori jucători și investitori de portofoliu.
Investitorul jucător în piață este acel investitor care tranzacționează imobile pe termen scurt și care urmărește un profit imediat, marcat chiar din tranzacționare. Acest tip de investitor achiziționează imobile sub pretul pieței, în diferite condiții (de exemplu: mai multe imobile la pachet, un întreg portofoliu, finanțate din surse proprii cu plata pe loc, ș.a.m.d.) și poate marca profitul imediat sau achiziționează imobile la prețul pieței și pariază pe o creștere bruscă a prețurilor în intervale scurte de timp. Investitorul jucător este prezent în piață, având o multitudine de cunoștințe și informații actuale despre aceasta, apetență mare la risc și resurse financiare considerabile. Acest tip de investiții sunt în general mai profitabile, dar cu un risc pe masură.
Investitorul de portofoliu este investitorul care urmărește să construiască un portofoliu investițional, căruia să îi crească valoarea în timp și care să genereze venituri pasive. Acesta pleacă de la ideea de a achizitiona constant imobile, fără a fi afectat de mișcările pieței pe termen scurt, în ideea de a construi acel portofoliu care să aducă beneficii pe termen lung. Un portofoliu de acest tip se construiește pe perioade lungi de timp, de 20-30-40 de ani sau care nu se opresc niciodată. În acest caz riscurile sunt mai mici, iar veniturile și profiturile sunt mai predictibile. Investitorul de portofoliu are în general o apetență la risc mai scăzută și urmărește lucrurile clare și predictibilitatea.
Cu toții știm că economia este ciclică, adică o data la 8-10 ani apar corecții care stabilizează creșterea. Dacă vorbim de fluctuațiile pe intervale scurte de timp (2-3 ani), în imobiliare putem observa creșteri sau corecții chiar și de 20-30% în momentele de schimbare ale pieței, dar dacă ne raportăm la intervale care să cuprindă minim 2 cicluri economice, observăm o creștere lină și constantă a prețurilor și implicit a valorii imobilelor. În cazul investitorului jucător unul din cele mai importante aspecte este momentul, iar în cazul investitorului de portofoliu – consecvența.
În momentul în care ne hotărâm să investim în imobiliare este foarte important să ne punem întrebarea “ce tip de investitor vrem sa fim?”, pentru a ne poziționa corect. Ulterior este necesar să ne educăm cât mai bine în acest sens și să ne construim un plan de acțiune. În momentul în care suntem suficient de experimentați în piața imobiliară și de investiții, putem miza pe ambele tipuri, iar combinându-le avem șansa de a construi un portofoliu investițional generos, în cel mai scurt timp.
La cât mai multe investiții profitabile!
Ovidiu Călugăr – Operating Principal Keller Williams Cluj