Sign In / Sign Up
Your search results

Ghidul tranzacțiilor imobiliare din Cluj-Napoca – ediția a VII-a

Așa cum ne-au obișnuit până acum, compania Veridio în parteneriat cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca au lansat zilele trecute Ghidul Tranzacțiilor Imobiliare – editia a VII-a, bazat pe informațiile colectate de Primărie din contractele imobiliare de vânzare-cumpărare din anul 2019. Potrivit Primăriei, acest ghid este un proiect unic în România, care oferă o oglindă a realității tranzacțiilor pe una dintre cele mai dinamice piețe imobiliare din țară și are ca obiectiv dezvoltarea unui instrument de analiză transparentă, atat pentru clujeni, cât și pentru cei care aleg Cluj-Napoca pentru investiții.

„Pe măsură ce numărul edițiilor crește, Ghidul Tranzacțiilor Imobiliare din Cluj-Napoca devine un instrument din ce în ce mai relevant pentru piața de real-estate, devenind în mod cert un proiect de referință pentru România. Transparența, comunicarea și punerea la dispoziția cetățenilor a datelor analizate sunt elemente care fac ca Ghidul Tranzacțiilor Imobiliare să fie un instrument extrem de util pentru clujeni și pentru cei care aleg orașul nostru ca destinație a investițiilor”, a declarat primarul Emil Boc.

„Momentul în care am finalizat această analiză plină de informații ce merită luate în considerare se suprapune cu criza medicală generată de pandemia COVID 19, care a bulversat atât afacerile cât și viețile noastre. În acest context și percepția asupra cifrelor din acest ghid va trebui menținută la datele de referință ale acestuia, respectiv sfârșitul anului 2019. Pentru începutul anului 2020 s-a consemnat în primul trimestru o creștere a volumului tranzacțiilor imobiliare peste nivelul similar al anului 2019. Întregul an 2020 și efectele pandemiei asupra pieței imobiliare le vom consemna însă în ediția din anul viitor a ghidului”, a explicat Adrian Vascu, Senior Partner Veridio.

Conform ghidului, anul 2019 ne-a adus o creștere a valorii totale a tranzacțiilor imobiliare de 6% față de anul 2018, de la 642 de mil. de euro până la aproape 680 mil. euro. Din totalul de 679.6 mil. euro, ponderea cea mai semnificativă au reprezentat-o apartamentele: 414 mil. euro, respectiv 61%. Prețul mediu pe metru pătrat al apartamentelor tranzacționate în anul 2019 a fost de 1362 EUR/mp, respectiv cu 6% mai mare față de prețul mediu pe metru pătrat de 1287 EUR/mp înregistrat în anul 2018. Observăm totuși că numărul apartamentelor tranzacționate a înregistrat o scădere de 5.85%, de la 5911 apartamente tranzacționate în anul 2018 la 5565 în anul 2019. O piață efervescentă și în continuă creștere a reușit să stârnească interesul investitorilor, astfel că 28% din cumpărători provin din alte județe precum Maramureș, Bistrița-Năsăud, Alba, Sălaj, Mureș, Satu-Mare și altele, 2% din afara țării, iar restul de 70% din județul Cluj.

Vă invităm să studiați acest ghid, iar dacă aveți întrebări vă stăm cu drag la dispoziție.

https://files.primariaclujnapoca.ro/2020/09/08/Ghid-tranzactii-Cluj-Napoca_2019-1.pdf

Ovidiu Călugăr – Operating Principal Keller Williams Cluj